Pripreme POMAK za Državnu maturu

i Prijamne ispite na fakultetima

Rezultati iz Fizike DM 2014., jesen, za polaznike ZP priprema

Objavljeno 09. 05. 2014.

Dokument preuzmite ovdje!

Poštovani polaznici Zimsko-Proljetnih priprema,

tijekom Priprema višekratno sam napominjao i jasno pokazao kako se rješavaju zadatci iz fizike. Dakle, prije nego pokušate riješiti zadatak, valja se zapitati razumijemo li pojmove o kojima je riječ u tom zadatku. Ako je odgovor niječan, onda valja otvoriti udžbenik i obnoviti građu dok se ne stekne subjektivni osjećaj razumijevanja. Potom valja pokušati pronaći rješenje zadatka. Ne treba se ustručavati slobodnoga razmišljanja – uspijete li, ono će Vas silno obradovati.

Više vrijedi samostalno riješiti jedan zadatak s razumijevanjem nego bjesomučno prepisivati rješenja pedeset zadataka koje je navela druga osoba. To vrijedi za zadatke iz bilo kojega predmeta. Ako Vam rješenja priredi osoba koja ne navodi svoje ideje i tijek misli nego ustrajava na postupku, primjerice, ovo valja pomnožiti u križ, formula za to je ta i ta, nacrtajmo funkciju (!) tu i tu, pomak je jednak putu (!), sila u smjeru puta (!), …, onda imate posla s intelektualnim patuljkom. Takva osoba ne može Vam pokazati kako se leti!

Moja je ideja bila pokazati kako se, uz malo mašte, može riješiti bilo koji zadatak srednjoškolske razine iz fizike. Navedeni tekst podsjetiti će Vas na živu riječ i tijek razmišljanja.

Kao što znate, znatno je bolje raditi po jedan sat tijekom 14 dana nego raditi 14 sati tijekom jednoga dana! Tako mi svega, to je duboka istina!

Poštovani maturanti, nije mi do dociranja, govorim vam trivijalnu istinu koju, dakako, znate. Oni od vas koji kane na Medicinu naročito brižno i sa što dubljim razumijevanjem neka pristupe ovome materijalu. Tijekom lipnja pokazat ću kako je izgledao test iz fizike (i ne samo fizike) na Medicini prošle, pretprošle i pretpretprošle godine.

Do toga nisam došao korupcijom, šireći laži, govoreći poluistinu i općenito manipulacijom. Reklo bi se samo je žica ispred pohlepna lašca! Ili na zaziv kvalitete laž se uvijek umilno odziva!

Kao što ste vidjeli u Pomaku je uvijek bilo Budi njuška! Natječi se! Ne napuhuj šarene balone nego trči!

I konačno Kvalitetnu karamelu ne treba čokoladirati!

Puuuuuno uspjeha želi Vam
Branko Lemac